Vädret idag: +21º. Hela vädret
   
Startsida
Prenumeration
Annonsera
Tipsa oss
Kontakt
Tidigare arbeten / Sök
0522-990 00
Tisdag
26 juli 2005
Logga in
 Betalsystemet
 Information
 Nyheter
 Sommar
 Uddevalla
 Orust
 Sotenäs
 Lysekil
 Munkedal
 Tanum
 Bohuslän / Dal
 Dalsland
 Sporten
 Ung
 Kultur
   - Tidigare arbeten
   - recensioner / teater
   - recensioner / böcker
   - recensioner / dans
   - recensioner / konst
   - recensioner/ opera
 Nöje
 Ledare
 Familjenytt
 Sverige
 Världen
 Ekonomi
 Reporterjouren
 Artikelserier
 Tjänster
 Guiden
 Börsinformation
 TV-guiden
 Skoltidningar
 Väder
 Tåg&buss
 Annonser
 Jobb
 Företagsguiden
  Bostad, motor, båt
 Debatt
 Debattforum
 Bli medlem
 Uppdatera uppgifter
 Om oss
 Bohusläningens AB
 Tidningen i skolan
 Upphovsrätt


  
Connection
Åsa Herrgård
Konsthallen, Bohusläns museum
Pågår till 28 mars



/ konst
Förening av motsatser
 
 
På en videofilm får vi följa utövare av den klassiska kinesiska gymnastikform, eller kanske snarare dansform, som kallas Tai chi. Denna dans, och musiken som ackompanjerar den, binder ihop utställningen till en helhet. Trädgrensskulpturerna i stora hallen deltar även de i dansen, som vore deras orörlighet blott skenbar.
   Tai chi bygger på mjuka, böljande rörelser, som väl i och för sig är medvetet styrda, men som ändå ger intryck av improvisation och spontant skapande. Det verkar som om dansens rytm och koreografi är i samklang med ett för människan naturligt sätt att röra sig. Rörelserna framstår inte som påtvingade utifrån, utan som organiskt framväxande inifrån, kanske som när en växt trevar sig upp ur jorden sökande efter ljus, eller som när en blomknopp successivt vecklar ut sina kronblad.
   Något liknande gäller Västerhallens tre stora skulpturer, tillverkade i mjuka, rundade former av tunna smala bambukäppar och palmbladssnören. Ordet ”tillverkade” syns inte riktigt vara på sin plats här. Om något är tillverkat, så innebär det att tillverkaren utifrån påtvingat det tillverkade en föreställning om hur det ska vara. Men även om Åsa Herrgård som konstnär står bakom de här skulpturerna, och trots deras strikta komposition, så ger de på något märkligt sätt intryck av att inte vara tillverkade, utan självskapade, av att välja sig själva. De är mer i tillblivelse än färdiga, mer tomhet än materia, lika osynliga som synliga, de är spröda och sårbara, men utstrålar ändå en självklar och kraftfull auktoritet. Om Åsa Herrgård valt att ge de här skulpturerna mer materia hade de förmodligen stelnat och dött.
   
Eftersom hon är inspirerad av Kina och kinesisk kultur blir det här naturligt att göra en liten utvikning till ett av den antika kinesiska filosofins mest centrala verk, Boken om Tao av Lao-Tzu. Tao är i någon mening ”alltets moder”, men ändå bortom språk, tanke och konkret påtaglig existens.
   ”Medel är vad det varande innebär. Det verksamma är vad som icke är”, läser vi och kan då tänka på att just det tomma, det icke varande, har en avgörande betydelse för skulpturernas karaktär.
   Vidare läser vi: ”Sådant är den fullkomliga sanningens väsen. Den visar sig utan att synas, den sätter i rörelse utan att röra sig, den når sina mål utan att handla.”
   När Tao når sitt mål ”utan att handla”, skapar det också utan att tvinga: då utvecklas allt i enlighet med sin egen inre natur, och härifrån kan vi associera till intrycket av att skulpturerna väljer sig själva, att de är självskapade snarare än tillverkade.
   
I stora hallen finns skulpturer gjorda av noggrant utvalda avbarkade grenar, som fogats samman med hjälp av snören till långsmala strukturer som hänger ner från taket. Det är en stor mångfald av former som tillsammans bygger upp helheter av flödande förnyelse. Trots sin stillhet framstår de som dynamiskt rörliga, som vore de ”utan att röra sig” delaktiga i Tai chi-dansens mjuka, följsamma koreografi. Det syns tydligt att de aldrig kommer att stelna i någon given fixerad form. Även här blir intrycket att skulpturerna inte är tillverkade utan väljer sig själva.
   
Och rörligheten har en tydlig riktning som uppåtgående strömmar. Ja, att se de här strömmarna som nedåtriktade skulle bli helt klockrent enkelt fel. Det skulle vara som att göra luftballonger av bly eller att försöka tvinga in Tai chi-dansen i någon sorts rätlinjig, vinkelvass formell exercis av västerländskt militärt snitt.
   Fem och fem, rad efter rad i cirkel kring stora hallens centrum hänger 125 vita plastbollar. De blir de dansande grenarnas motpol. Bollarna framstår som fixerat entydiga föremål som inte får välja sig själva, utan en gång för alla påtvingats sitt sätt att vara utifrån. De saknar grendansens levande mångtydighet och dynamiska föränderlighet.
   
I stora salens centrum, innanför de vita bollarnas parad, ligger en cirkelrund, flätad matta skimrande i rött, gult och vitt. Den är uppbyggd av tygstycken som glider i och under och över varandra, så att resultatet blir ett oregelbundet och mångfacetterat system av kvadrater och rektanglar. Cirkeln har en central symbolisk betydelse i många kulturer. Kanske kan vi här låta mattan representera en sorts försoning där allt vävs samman till en harmonisk enhet. I så fall utplånas här motsatsen mellan grenarnas fria dansande väsen och de ofria bollarnas icke-liv i mattans sammanflätande famn. Och resultatet av en sådan förening kan förmodligen inte uttryckas i ord.
   

Carl-Gustaf Wikstrand
carl-gustaf.wikstrand@bohuslaningen.se
0522-992 33



Med närhet till naturen 05-07-21
Konstnärliga kontraster i samklang 05-07-18
Samstämmighet
och individuell dynamik
05-07-05
Stor mångfald
på litet utrymme
05-06-29
Ivar Arosenuis/
Varm satir för
stora och små
05-06-28
Vera Nilsson/
Målmedvetet måleri
ur barnets perspektiv
05-06-28
Med blick för
det iögonfallande
05-06-22
Poesi och landskapsskildring
hos Arne Isacsson
05-06-17
Snabb konstturné
med många frågor
05-06-13
Ann-Marie Andersson/
Inspirerad av resor
05-01-24
Exakt ton
i teknik och färg
04-09-14
Richard Vakil/
Skicklig men osjälvständig
04-09-14
Med en collageteknik
som vässar uttrycket
04-09-09
Frihet i tyngd och lätthet 04-09-06
Med bohuslänsk
känsla för stenen
04-08-25
Lekfull konst
och kreativa flöden
04-08-23


Ansv. utgivare: Tommy Hermansson Tel: 0522-990 00
Webbredaktör: Jörgen Andersson Tel: 0522-992 06
Telefon växeln: 0522-990 00 Fax: 0522-196 34
Adress: Norra Drottninggatan 19, 451 83 Uddevalla

 Kultur
Gratis böcker till brittiska barn
"Ödets lotter" i Vadstena hyllas
Inez Svensson har avlidit
Estnisk exilkonst visas på Tjörn
Kostersatsning på kammarmusik
En doftande lockelse
La Scala bjuder in unga dirigenter
Lyckat stöd till kulturtidskrifter
Storstadens former i ny utställning
Hundraåring värd att läsa
Välkomponerad villervalla
Ørjes berättelse om unionen
Norskt och svenskt i Oslo
Mer förenar än skiljer brödrafolken









Till toppen